2017-06-07

baza do potraw: sos pomidorowy domowy...

Składniki:


olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 1 sztuka, cukier 2 łyżeczki, marchew 2 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, ząbki czosnku 6 sztuk, przecier pomidorowy 500 gram, woda 1 szklanka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, natka pietruszki 1/2 pęczka

na oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę posypaną cukrem, wsypać obraną marchew i startą na tarce grubsze oczka, podsmażać z cebulą z 5 minut mieszając, dodać z praski wyciśnięte ząbki czosnku i podsmażać z 2 minuty,dodać kostkę rosołową

wlać przecier pomidorowy z pudełka (lub jak są to zmiksowane świeże pomidory z 10 sztuk), wlać wodę i gotować na średnim ogniu z 10 minut

do sosu wsypać posiekaną natkę pietruszki, świeżo mielony pieprz czarny - sos jest bazą do wielu potraw: pulpety, klopsy, mięsa różne,gołąbki,ryby, do makaronu.........SMACZNEGO!!!