2017-05-17

ciasteczka korzenne...

Składniki:


mąka pszenna 3-4 szklanki, soda oczyszczona 1 łyżeczka, cynamon 1 łyżeczka, przyprawa korzenna 1 łyżka, margaryna 200 gram, jajka 2 sztuki "L", cukier drobny 3/4 szklanki, miód płynny 2 łyżki

mąkę, sodę oczyszczoną, cukier puder przesiać do jednej miski, dodać cynamon i przyprawę korzenną, zimną margarynę i mikserem spiralami wyrabiać

dodać miód i spiralami dokładnie połączyć składniki, jeśli ciasto będzie za luźne to dosypywać po trochu mąki, gotowe ciasto ulepić na kulę i zawinąć do folii i do lodówki schować na 45 minut

na podsypanej mąką desce z porcji ciasta wałkować cienkie ciasto i wykrawać ciasteczka foremką, szklanką, kieliszkiem

blacha z piekarnika z papierem do pieczenia, układać ciasteczka na blaszce

piec ciasteczka przez ok 10 minut w 200 C, grzanie góra/dół, trzeba pilnować, bo czas pieczenia uzależniony jest od grubości naszych ciasteczek, wystudzić na kratce, zimne można przechowaćw słoiku dużym zamkniętym, ale u nas szybko są zjadane - ciasteczka pachną korzennymi przyprawami, są chrupiące..........SMACZNEGO!!!