2017-05-25

babka ucierana...

Składniki:


jajka 7 sztuk "M", cukier 1 szklanka, margaryna 15 dag, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kakao 2 łyżki, skórka pomarańczowa kandyzowana 100 gram, aromat pomarańczowy 1 łyżeczka, lukier biały - w opisie

jajka, cukier mikserem utrzeć do białości z 4 minuty na dużych obrotach

wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mikserem połączyć składniki

wlać armat pomarańczowy i pomału porcjami wystudzoną stopioną margarynę w trakcie ucierania ciasta

dodać skórkę kandyzowaną pomarańczową i zmiksować z ciastem

z 3/4 ciasta przełożyć do silikonowej formy z kominkiem lub innej formy wysmarowanej tłuszczem i posypaną tartą bułką, do reszty ciasta wsypać kakao i zmiksować z ciastem

ciemne ciasto wyłożyć na jasne ciasto i widelcem wmieszać w ciasto w formie paska

piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, babkę piec około 45 minut, do suchego patyczka, z 1/2 szklanki pudru cukru wymieszać z mlekiem do otrzymania rzadkiego lukru, polać lukrem babkę - babka jest puszysta, wilgotna, aromatyczna..........SMACZNEGO!!!