2017-04-09

sos musztardowy do parówek...

Składniki:


masło 3 łyżki, mąka tortowa 3 łyżki, kostka rosołowa 1 sztuka, woda zimna 3/4 litra, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, musztarda sarepska 3 łyżki, śmietana gęsta 1 łyżka, natka pietruszki 2 łyżki, parówki cienkie 10 sztuk, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, surówka - do wyboru

w garnuszku stopić masło, wsypać mąkę i zrobić zasmażkę lekko złocistą mieszając łyżką

do zasmażki włożyć kostkę rosołową, musztardę, wlać zimną wodę, przyprawę w płynie i różgą dobrze mieszać doprowadzając do zagotowania, gotowac z 2 minuty mieszając

na koniec dodać śmietanę 18%, natkę pietruszki, wymieszać i krótko zagotować

parówki cienkie bez osłonek z indyka osobno ugotować

sos z parówkami podać z tłuczonymi ziemniakami i np. buraczkami zasmażanymi, obiad na szybko, gdy gotujemy ziemniaki robimy sos - smaczne, sycące danie obiadowe............SMACZNEGO!!!