2017-04-11

sos cytrynowy do ryby...

Składniki:


masło 3 łyżki, mąka tortowa 3 łyżki, kostka rosołowa 1 sztuka, skórka z cytryny 1 sztuka, sok z cytryny 1 sztuka, woda zimna 3/4 litra, pieprz biały Prymat 3/4 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżeczka, żółtka 1 sztuka, śmietana gęsta 2 łyżki


w garnku stopić masło, wsypać mąkę i zrobić zasmażkę lekko złocistą mieszając

dodać startą skórkę z wyparzonej 1 cytryny do zasmażki, dodać kostkę rosołową

do zasmażki wlać wodę, przyprawę w płynie, śmietanę, sok z cytryny, żółtko i rózgą mieszając doprowadzić do zagotowania i zagęstnienia sosu, na koniec dodać biały pieprz mielony

pyszny sos do każdej smażonej, grillowanej, gotowanej ryby...........SMACZNEGO!!!