Składniki:
groszek konserwowy 400 gram/puszka,
jajka ugotowane na twardo 10 sztuk "M",
pory 4 średnie,
jabłka 1 duże,
cukier 1,5 łyżki,
sok z cytryny 2 łyżeczki,
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki,
sól 3/4 łyżeczki,
majonez 2 łyżki,
śmietana gęsta 6 łyżek
umyte pory drobno pokroić, wsypać do durszlaka i przelać wrzącą wodą, odcedzić z wody, ugotowane jajka na twardo obrać, jabłko obrać ze skórki, z groszku odlać wodę z puszki
do większego naczynia wsypać sparzone pory, odsączony groszek, starte jabłko na tarce grubsze oczka, jajka przecisnąć przez kratkę do jajek, wsypać pieprz świeżo mielony
wsypać cukier, sól, sok z cytryny, dodać majonez, śmietanę gęstą 18%, wszystko dokładnie wymieszać, schować do lodówki na 30 minut - sałatka jest pyszna jako samodzielne danie do pieczywa z masłem, tostów...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz