2017-04-08

keks z capuccino i białą czekoladą z cytryną...

Składniki:


jajka 4 sztuki "L", margaryna 15 dag, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, mieszanka keksowa 100 gram, morele suszone 6 sztuk, capuccino 2 saszetki, biała czekolada 100 gram, śmietana gęsta 3 łyżki, skórka z cytryny 1 łyżka, sok z cytryny 1 łyżeczka

jajka, cukier, miękką margarynę mikserem utrzeć na pianę z 3 minuty na dużych obrotach

wsypać mąkę z proszkiem, bakalie, pokrojone drobniej suszone morele, połączyć mikserem składniki na dość gęste ciasto

forma keksówka 25x15 cm, posmarować tłuszczem i obsypać tartą bułką, 3/4 ciasta jasnego przełożyć do formy, do reszty ciasta wsypać capuccino i łyżką wymieszać

ciasto z capuccino wyłożyć na jasne ciasto, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 minut, do suchego patyczka

w kąpieli wodnej roztopić białą czekoladę, dodać gęstą śmietanę 18%, dodać startą skórkę cytrynową i sok z cytryny, wymieszać i ciepłe polac na ciasto, zostawić do zastygnięcia w chłodnym miejscu - keks kest wilgotny, lekki i smakuje wybornie............SMACZNEGO!!!