2017-03-16

z marcepanową kruszonką gotowany sernik na mleku zagęszczonym...

Składniki:


KRUSZONKA: biszkopty okrągłe 6 sztuk, marcepan 200 gram

SERNIK: margaryna 250 gram, cukier 3/4 szklanki, mleko 350 gram/zagęszczone, twaróg 1 kg/wiaderko, jajka 4 sztuki "L", kasza manna 4 łyżki, budyń waniliowy 2 opakowania, biszkopty okrągłe 200 gram, polewa czekoladowa - w opisie

do rozdrabniacza włożyć biszkopty, kawałki marcepana i wszystko zmiksować na drobną kruszonkę

w teflonowym garnku (nie przypali się masa serowa w trakcie gotowania) z cukrem stopić margarynę z cukrem, wlać mleko zagęszczone

włożyć ser z wiaderka, wbić całe jajka

wsypać kaszę manną z budyniami i mikserem miksować doprowadzając do zagotowania na dużym ogniu

tortownice 18 i 16 cm, na dnie rozłożyć biszkopty, na biszkopty wyłożyć gorącą masę serową, wyrównać wierzch

czekolada gorzka 200 gram, śmietana gęsta 18% 5 łyżek - w kąpieli wodnej kawałki czekolady gorzkiej roztopić razem ze śmietaną mieszając

z 3/4 czekolady stopionej rozsmarować na sernikach, psypać marcepanową kruszonką, przycisnąć delikatnie do polewy, kruszonkę polać pozostałą polewą, schowac do lodówki najlepiej na całą noc - sernik jest po prostu pyszny, w trakcie jedzenia chce się jeść i jeść..........SMACZNEGO!!!