2017-03-18

z lubczykiem pierogi ruskie na gęsim smalcu...

Składniki:


FARSZ: ziemniaki ugotowane 3/4 kg, twaróg 40 dag, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, majeranek 2 łyżki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, gęsi smalec 4 łyżki, cebula 4 sztuki

PIEROGI: mąka tortowa 70 dag, sól 1 łyżeczka, olej rzepakowy 5 łyżek, gorąca woda 1 litr

DODATKI: woda - ile potrzeba, sól - ile potrzeba, boczek wędzony 15 dag, cebula 5 sztuk, gęsi smalec 3 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie - ile potrzeba, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki

ugotowane w mundurkach ziemniaki obrać, zmielić razem z twarogiem półtłustym w maszynce do mięsa, na gęsim smalcu dobrze podsmażyć cebule pokrojone, do ziemniaków z twarogiem wsypać przyprawy i wystudzoną cebulę, wszystko połączyć

do misy robota wsypać mąkę, sól, wlać olej, hakiem robota mieszać składniki, w trakcie mieszania dolewać gorącej wody, tyle, aby ciasto było sprężyste, dałam około 3/4 litra, zależy ile mąka wchłonie wody, ciasto nakryć i odstawić na 15 minut

na podsypanej mąką stolnicy porcje ciasta wałkować na cienki płat, szklanką wycinać pierogi, nakładać farsz

zlepione pierogi odkładać na tacę, nakryć ręcznikiem kuchennym aby nie wysychały, w dużym garnku zagotować wodę, dodac soli i olej rzepakowy, wkładać porcjami pioerogi, po wypłynięciu na wierzch gotować z 2-3 minuty, wyjmować cedzakiem i pod zimną wodą krótko opłukać na gęsim smalcu zrumienić pokrojony boczek wędzony z cebulą, dodać przyprawę w płynie, pieprz mielony, pierogi podawać polane okrasą - pierogi są aromatyczne, ciasto delikatne, rozpływające się w ustach............SMACZNEGO!!!