2017-03-20

placki ziemniaczane z sosem jogurtowym...

Składniki:


ziemniaki 1 kg, jajka 1 sztuka "L", mąka pszenna 1/2 szklanki, bułka tarta 1 łyżka, cebula 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba, jogurt naturalny 400 ml, rzodkiewka 5 sztuk, ogórek zielony 5 plastrów grubych, koperek 1/2 pęczka, cukier 2 łyżeczki, sos sałatkowy francuski Prymat 1 opakowanie

obrane ziemniaki w pojemniku rozdrabniacza razem z cebulą, z jajkiem dobrze rozdrobnić na mus

przelać do pojemnika, wsypać mąkę, tartą bułkę, pieprz, kucharka, wymieszać, na mocno gorącym oleju rzepakowy, smażyć złociste placki ziemniaczane

w rozdrabniaczu zmiksować rzodkiewki, ogórki, koperek, dodać do miski z jogurtem

wsypać sos francuski, cukier i dobrze wymieszać

placki podawać z sosem na obiad, placki są chrupiące, smaczne z sosem.........SMACZNEGO!!!