2017-03-30

buraczkowe ciasto z aronią i bitą śmietaną...

Składniki:


jajka 4 sztuki "L", cukier 3/4 szklanki, margaryna 12,5 dag, buraczki 1 kubek/starte ugotowane, kakao 2 łyżki, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka, dżem 250 ml/aroniowy, śmietana 30 % 330 ml, cukier puder 3 łyżki, śmietan fix 1 opakowanie, kolorowa posypka - ile potrzeba

składniki do ciasta temperatura pokojowa, jedna foremka była do pracy męża = jajka, miękką margarynę, cukier mikserem utrzeć do piany z 4 minuty na dużych obrotach

buraczki ugotowane utrzeć na tarce grubsze oczka, cały kubek buraczków wsypać do masy, mikserem połączyć składniki

dodać kakao i połączyć składniki

wsypać mąkę z proszkiem i sodą, mikserem krótko połączyć składniki

foremki keksowe 20x15 cm, jedna wysmarowana tłuszczem i posypana tartą bułką, druga silikonowa, ciasto przełożyć do foremek, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut, do suchego patyczka

zimne ciasto wyjąć z foremek, przekroić na połowę, połowy ciasta posmarować sporo dżemem niskosłodzonym aroniowym lub jaki się lubi, nakryć drugą połową ciasta

zimną śmietanę z cukrem pudrem, śmietan fixem ubić mikserem na sztywno, boki i wierzch ciast posmarować śmietaną i posypać kolorową posypką - ciasto jest pyszne, wilgotne, aromatyczne i szybko się zjada............SMACZNEGO!!!