2017-02-13

szybki deser czyli kokosanki...

Składniki:


wiórki kokosowe 200 gram, masło 50 gram, cukier puder 100 gram, mąka ziemniaczana 1,5 łyżki, sól - szczypta, sok z cytryny 1 łyżeczka, białka 2 sztuki "XL"


masło roztopić w garnku, wsypać wiórki kokosowe, sok z cytryny i wymieszać, odstawić do ostygnięcia

białka ubić na sztywną pianę, dalej ubijając dodać stopniowo cukier

ubite białka wmieszać delikatnie łyżką do zimnego kokosu, masa jest dość gęsta i taka ma być

na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między ciasteczkami uformować masę palcami, aby kokosanki były w miarę okrągłe, ale nie przyklepywać z góry. Ładne wyjdą, jeśli będą nie równe

piec w nagrzanym piekarniku ok. 15min. na złoty kolor w temperaturze 180°C, grzanie góra/dół, zostawić do wystygnięcia, zimne schowac do pojemnika zamykanego - najlepsze kokosanki dla nas są na drugi dzień..........SMACZNEGO!!!