2017-02-09

delikatne kopytka okraszone cebulą...

Składniki:


ziemniaki ugotowane 1 kg, mąka ziemniaczana 2 łyżki, mąka pszenna - ile potrzeba, sól 1 łyżeczka, jajka 1 sztuka "XL", olej rzepakowy 2 łyżki, sól 1 łyżka, cebula 4 sztuki, smalec 6 łyżek/domowy, kucharek 1/2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki


ziemniaki najlepiej ugotować w mundurkach wieczorem, odlać z wody i zostawić obrane ze skórki w garnku, następnie na drugi dzień zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku

zmielone ziemniaki w misce przyklepać, przekroić na cztery części, jedną wyjąć i w to miejsce do pełna wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodać sól, jajko i wszystko wyrobić na ciasto, jesli trzeba to podsypywać mąką aż ciasto nie będzie kleiste

na stolnicy podsypanej mąką z porcji ciasta wałkować rulony, przklepać je dłonią lekko i odkrawać kopytka, wrzucać do wrzątku z solą i olejem, po wypłynięciu na wierzch gotować na średnim ogniu z 2-3 minuty, cedzakiem wyjmować i pod zimną wodą z kranu krótko opłukać

na smalcu z przyprawami podsmażyć pokrojone w kostkę cebule, dodać kucharka i pieprz, podawać kopytka polane cebulką - syte, smaczne, delikatne kopytka...........SMACZNEGO!!!