2017-02-03

crumble z kisielowymi jabłkami...

Składniki:


jabłka 1 kg, kisiel żurawinowy 2 opakowania, cukier brązowy 3/4 szklanki, dżem 250 ml, masło lub margaryna 15 dag, cukier brązowy 1 szklanka, cynamon 2 łyżeczki, mąka krupczatka 2 szklanki, mąka tortowa 1/2 szklanki


jabłka umyte pokroić ze skórką na kawałeczki do miski, wsypać cukier i kisiele, wymieszać, niska forma silikonowa z kominkiem, na dnie rozłożyć jabłka, przycisnąć do dna

dżem z czarnej porzeczki niskosłodzony rozsmarować na wierzchu jabłek

miękką margarynę, cynamon, cukier mikserem utrzeć na jednolitą masę

wsypać obie mąki i mikserem utrzeć na drobną kruszonkę, dodatkowo wlałam 2 łyżki oleju rzepakowego gdyż kruszonka była za sucha, ale jak jest dobra z samą margaryną to oleju nie trzeba dodawać

kruszonkę rozłożyć na jabłkach z dżemem, przycisnąć do owoców, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 45-50 minut, do wystygnięcia zostawić w formie najlepiej na całą noc w chłodnym miejscu, formę nakryć talerzem, obrócić i zdjąć z ciasta - mocno owocowy smaczny deser..............SMACZNEGO!!!