2017-01-06

pyszne ciasto marchewkowo-pomarańczowe z żurawiną i z kremem z serka homogenizowanego...

Składniki:


jajka 7 sztuk "M", masło lub margaryna 15 dag, cukier 1 szklanka, mleko 3/4 szklanki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka, przyprawa do piernika 1 opakowanie, marchew 2 szklanki, pomarańcze 2 sztuki, żurawina suszona 200 gram

KREM Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO: serek homogenizowany 750 gram/waniliowy, masło 15 dag, capuccino 2 opakowania/rumowe, sok z pomarańczy 1 łyżka, orzechy włoskie 100 gram


składniki temperatura pokojowa = jajka, miękką margarynę, cukier utrzeć mikserem z 3 minuty, masa będzie "zważona" ale taka ma być

wsypać mąkę z proszkiem i sodą i połączyć składniki

użyłam resztki marchewki i pomarańczy po wyciśnięciu soku w wyciskarce, też można użyć startej na drobno marchewki i starej skórki z pomarańczy wyparzonych w ilości 2 szklanki po starciu, wsypać do ciasta

wsypać przyprawę do piernika i połączyć składniki

wsypać żurawinę, trochę zostawić do przybrania i połączyć składniki

forma 30x15 cm wyłożona papierem do pieczenia, przelać ciasto do formy i piec w nagrzanym piekarniku na 180 C około 60 minut, zostawić w blaszce do wystudzenia

miękkie masło utrzeć z kawą rumową, dodać porcjami serek waniliowy homogenizowany i sok z pomarańczy, utrzeć na gładką masę

ciasto przekroić na połowę i połowę kremu nałożyć na ciasto, nakryć drugim ciastem

resztę kremu rozsmarować na cieście, posypać na środku orzechami i wokoło suszoną żurawiną, schować do lodówki na kilka godzin - ciasto jest smaczne,że w trakcie jedzenia chce się je jeść i jeść.............SMACZNEGO!!!