2017-01-04

puchata drożdżówka z gruszkami...

Składniki:


drożdże świeże 5 dag, cukier 1 szklanka, jajka 4 sztuki "M", aromat pomarańczowy 3 krople, mąka tortowa 50 dag, mleko 3/4 szklanki, masło lub margaryna 5 dag, sól - szczypta, gruszki 4 sztuki, cynamon - ile potrzeba, cukier puder - ile potrzeba


składniki temperatura pokojowa, mleko i tłuszcz letnie = w misie robota drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, mąki, 5 łyżek mleka letniego, nakryć talerzem i odstawić na 30 min ut do podrośnięcia

do zaczynu wsypać resztę mąki i cukru, sól, wbić jajka i hakiem na małych obrotach mieszać, w trakcie wlać letnie mleko ze stopioną margaryną i wyrabiać na szybszych obrotach z 5 minut, nakryć ściereczką do wyrośnięcia na około 1 godzinę

forma 30x15 cm, wyłożona paierem do pieczenia, ciasto rozłożyć w blaszce

duże gruszki przeciąć na połowę wzdłuż, usunąć gniazdka nasienne, pokroić wzdłuż na kilka części i skórką do dołu układać w ciasto, posypać cynamonem

piekarnik elektryczny nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, do suchego patyczka, wystudzone ciasto przed podaniem posypać pudrem cukrem - drożdżówka jest lekka, puchata i aromatyczna...........SMACZNEGO!!!