2016-12-21

szybkowar-udka z gęsi w sosie własnym...

Składniki:


gęsie udka 4 sztuki, sok z pomarańczy 2 sztuki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, cząber 1 łyżka, woda 4 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki


skórkę na gęsi ponacinać, sok z pomarańczy wycisnąć do miski, wsypać kucharka, pieprz, paprykę, włożyć udka gęsie do marynaty najlepiej na całą noc w lodówce

garnek szybkowara rozgrzać i podsmażyć z każdej strony udka, nadmiar tłuszczu wytopionego odlać, przyda się np. do bigosu

wlać wodę do udek, wsypac majeranek i cząber, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotowac na mniejszym ogniu z40-45 minut, otworzyć szybkowar jak sam spuści ciśnienie

udka wyjąć na talerz, do wywaru wsypać mąkę i mikserem wszystko zmiksować, zagotować do zagęszczenia sosu, podawać z ziemniakami np. czerwoną kapustą z mojego przepisu "zobacz TUTAJ" - smaczne, aromatyczne danie z gęsią..............SMACZNEGO!!!