2016-12-17

ciasto na oleju jabłkowo-gruszkowe z cynamonową kruszonką...

Składniki:


jajka 5 sztuk "L", cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, jabłka 3 sztuki, gruszki 3 sztuki

KRUSZONKA CYNAMONOWA: masło lub margaryna 10 dag, mąka tortowa 10 dag, cukier brązowy 1/2 szklanki, cynamon 2 łyżeczki


składniki temperatura pokojowa = jajka, cukier, cukier wanilinowy utrzeć mikserem do białości na najwyższych obrotach około 3 minuty

wsypać mąkę z proszkiem, mikserem połączyć składniki, wlać olej rzepakowy i połączyć składniki

forma 25x24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie blaszki rozsmarować ciasto, lekko wciskając w ciasto ułożyć kawałki gruszek i jabłek

miękką margarynę i pozostałe składniki kruszonki utrzeć mikserem na kruszonkę

rozsypać na wierzchu ciasta, lekko przyklepać dłonią do owoców, piekarnik elektryczny na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 45 minut, do suchego patyczka, ciasto w blaszce wystudzić

ciasto jest wyśmienite w smaku z chrupiącą aromatyczną kruszonką...........SMACZNEGO!!!