2016-11-24

filety śledziowe w sosie warzywno-pomidorowym...

Składniki:


śledzie 1,5 kg/większe,świeże, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, mąka pszenna - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba, włoszczyzna 1 pęczek, cebula 2 sztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cukier 2 łyżki, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 5 sztuk, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, ocet 10 % 1 łyżeczka, pomidory 8 sztuk/dojrzałe,miękkie, woda 2 szklanki


w robocie kuchennym na tarczy do warzyw zetrzeć obraną cebulę, włoszczyznę z porem

kupiłam u rybaków świeże, większe śledzie bez głów tzw. tuszki, w domu je wyfiletowałam - opłukać pod zimną wodą, odsączyć je na durszlaku, przełożyć do miski, posypać je kucharkiem, pieprzem i odstawić na 30 minut do lodówki, do woreczka wsypać mąkę i wkładać filety śledziowe po kilka sztuk, obsypać je mąką w woreczku-nie brudzi sie blatu mąką, na gorącym bardzo oleju smażyć na rumiano, przekładać na talerz usmażone

w garnku rozgrzać olej rzepakowy, wsypać startą włoszczyznę z cebulą, wsypać cukier, ziele angielskie i liście laurowe, podsmażać co jakiś czas mieszając z 5 minut

na robot nałożyć dzbanek-blender i zmiksować w nim pokrojone pomidory, wlać do podsmażanych warzyw, wlacwodę, przyprawę w płynie, ocet, wsypać pieprz i wszystko dusić z 5 minut, co jakiś czas mieszając

do większej miski wkładać porcjami filety, na nie wykładać warzywa z sosem i tak do wyczerpania składników, schować do lodówki najlepiej na całą noc do lodówki aby smaki sie "przegryzły" - smaczne śledzie do pieczywa...........SMACZNEGO!!!