Składniki:
budyń waniliowy 1 opakowanie,
    
    mleko 450 ml,
    
    cukier 2 łyżki,
   
    masło 1 łyżeczka,
    
    ciasto francuskie 1 rolka/nie mrożone,
   
    śliwki 10 sztuk,
    
    przyprawa korzenna - ile potrzeba,
  
    jajka 1 sztuka "M",
    
    cukier brązowy - ile potrzeba 
300 ml mleka zagotować z cukrem, masłem, wlać budyń wymieszany w 150 ml mleka i mieszać do zagęstnienia budyniu, zostawić do wystudzenia 
ciasto francuskie rozwinąć, włożyć z papierem do blaszki trochę mniejszej od ciasta, nałożyć nie gorący budyń, połówki śliwek bez pestek, posypać przyprawą korzenną 
wystające ciasto naciąć na paski i nakładać na śliwki, dwa paski zbędne odciąć i nałożyć na środek, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem brązowym 
piekarnik elektryczny nagrzany na 210 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 35-40 minut, zostawić do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach - ciasto jest szybkie, smaczne na deser............SMACZNEGO!!! 

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz