2016-10-22

pyszny sernik korzenno-śliwkowy z musem śliwkowym na biszkoptach pieczony...

Składniki:


biszkopty okrągłe 150 gram, jajka 5 sztuk "L", cukier 1 szklanka, przyprawa korzenna 1 opakowanie, twaróg 1 kg/wiaderko, budyń śmietankowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki, śliwki 3/4 kg, cukier 3 łyżki, woda 1/4 szklanki, tortenguss rote 1 opakowanie + 1/2 szklanki wody


Jeśli przygotowujesz dania z dbałością i chcesz, żeby nie tylko świetnie smakowały ale również pięknie się prezentowały to koniecznie skorzystaj z 10% zniżki, zniżka dostępna na hasło „ZDROWE-GOTOWANIE” na produkty #Ambition "zobacz SKLEP DAJAR" = białka oddzielić od żółtek i w pojemniku ubić na sztywną mocno pianę

żółtka z cukrem utrzeć do białości mikserem z 3-4 minuty na dużych obrotach

wsypać przyprawę korzenną, dodać ser z wiaderka i mikserem połączyć składniki

dodać pianę i łyżką delikatnie wmieszać w masę serową

tortownica 24 cm, wyłożona papierem do pieczenia, na dnie ułożyć biszkopty i wlać masę serową, formę parę razy na stole stuknąć aby odpowietrzyć sernik

umyte śliwki wypestkować, poukładać skórką do dołu na serniku, piekarnik elektryczny nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60 minut, do suchego patyczka, sernik wystudzić dobrze w formie

pozostałe śliwki włożyć do garnka z dnem takim co nie przypali śliwek, dodać cukier, wlać 1/4 szklanki wody i gotować do miękkości śliwek, tortenguss wymieszać w 1/2 szklanki wody i wlać do śliwek, mieszać do zagęstnienia, pałką blendera zmiksować i trochę wystudzić

cały mus wyłożyć na wierzch sernika, zostawić w lodówce lub w chłodnym miejscu najlepiej na całą noc - sernik jest bardzo aromatyczny, puszysty i wilgotny...........SMACZNEGO!!!


36882051036844412147.jpg


Ambition z dbałością