2016-10-05

kotlety ziemniaczane z kalafiorem fioletowym i mozzarellą...

Składniki:


kalafior 1/2 sztuki/fioletowy, ziemniaki ugotowane 3/4 kg, cebula 1 sztuka, mozzarella 10 dag/starta, jajka 2 sztuki, mąka kukurydziana 1/2 szklanki, mąka ziemniaczana 1 łyżka, bułka tarta 2 łyżki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, natka pietruszki 1/2 pęczka, smalec - ile potrzeba


do miski dodać ugotowany kalafior fioletowy, ugotowane tłuczone ziemniaki, przyprawy, mozzarellę startą, jajka, natkę pietruszki, ręką wszystko dobrze połączyć i rozdrobnić kalafior w trakcie wyrabiania, kalafior jest lepszy nie całkiem rozdrobniony

wsypać bułkę tartą, obie mąki i dobrze wymieszać

na mocno gorącym smalcu smażyć nie za grube kotlety na rumiano, odkładać na ręcznik papierowy

kotlety są smaczne i można je podawać z sosami zimnymi lub na ciepło...........SMACZNEGO!!!