2016-10-22

kapusta biała jak bigos...

Składniki:


pomidory 6 sztuk, ząbki czosnku 4 sztuki, smalec 2 łyżki, łopatka bez kości 50 dag, kiełbasa śląska 3 sztuki, kiełbasa biała 3 sztuki/parzone, cebula 1 sztuka, kapusta biała 1 główka/średnia, przyprawa do bigosu 1 opakowanie, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, cukier 1 łyżka, woda 2 szklanki


umyte pomidory pokroić na połówki i w rozdrabniaczu lub dzbanku blendera razem z ząbkami czosnku zmiksować dobrze

białą kapustę drobno pokroić lub poszatkować, zalać w garnku lub misce wrzącą wodą i po 10 minutach wodę odlać z kapusty

na gorącym smalcu zrumienić pokrojone mięso, białą kiełbasę parzoną i śląską, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażać z 5 minut i co jakiś czas zamieszać

wlać do mięsa zmiksowany sok z pomidorów i zagotować

dodać kapustę, przyprawę do bigosu, cukier, kucharka, pieprz mielony, wszystko dobrze wymieszać

wlać wodę i pod przykryciem gotować z 40 minut, sprawdzić czy mięsko i kapusta są miękkie, podawać z pieczywem, ziemniakami - pyszna kapusta na obiad i na kolację............SMACZNEGO!!!