2016-08-23

żeberka cielęce z cebulą pieczone w rękawie...

Składniki:


marynata klasyczna Prymat 1 opakowanie, żeberka 1,5 kg/cielęce, cebula 5 sztuk, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, woda 1/2 szklanki


żeberka pokroić na porcje, opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, włożyć do większej miski, wsypać cebulę pokrojoną w piórka, wsypać całą przyprawę do mięs i wymieszać, przykryte schować do lodówki najlepiej na całą noc

przed pieczeniem wszystko ostrożnie przełożyć do rękawa, tak, aby nie popękał od kości, wlać wodę wymieszaną z kucharkiem, pieprzem, zawiązać i włożyć rękaw do blaszki

piekarnik elektryczny, wstawić do zimnego piekarnika, grzanie góra/doł, ustawić temp. na 220 C i piec około 40 minut, temp. zmniejszyć na 180 C i piec z 30 minut, po przestygnięciu rozciąć rękaw w misce, żeberka wyjąć na talerz a z wywaru można zrobić sos: wsypać z 1-2 łyżki mąki i blenderem zmiksować do zagęszczenia sosu na większym ogniu - żeberka są kruche, soczyste...........SMACZNEGO!!!