Składniki:
wiśnie bez pestek 1/2 kg,
galaretka 1 opakowanie/poziomkowa,
kefir 400 ml,
żelatyna 3 listki,
galaretka cytrynowa 1 opakowanie,
biszkopty okrągłe 180 gram
spód będzie wierzchem - forma silikonowa 24x24 cm, na dnie rozsypać umyte, wypestkowane wiśnie,wlać galaretkę poziomkową rozmieszaną w 450 ml gorącej wody, schować do lodówki do stężenia
na stężałej galaretce poukładać biszkopty, żelatynę w płatkach namoczyć w kefirze i podgrzać w mikrofalówce, wymieszać, wlać galaretkę cytrynową rozmieszaną w 400 ml gorącej wody i wszystko wymieszać, wlać na biszkopty trochę i do lodówki
poukładać wiśnie, wlać resztę kefiru i do lodówki najlepiej na całą noc
nożem maczanym w wodzie oddzielić deser od formy, nakryć talerzem i obrócić, delikatnie zdjąć formę - deser jest orzeźwiający, nie za słodki, nie za kaloryczny..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz