2016-08-05

szybkowar-dżemik jabłkowo-wiśniowy...

Składniki:


jabłka 3 kg, wiśnie bez pestek 2 kg, cukier 1/2 kg, cynamon 1 łyżeczka, goździki 2 sztuki, woda 4 szklanki, żelfix 2 opakowania 2:1


umyte jabłka pokroić na kawałki bez gniazdek nasiennych, umyte wiśnie wypestkować w drylownicy

owoce wsypać do szybkowara /9l/, wsypać cukier, cynamon, goździki, wlać wodę i zamknąć szybkowar

po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu z 8 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie lub wymusić spuszczanie powietrza

nadmiar soku odlać i będzie po dolaniu wody fajny sok kompotowy do picia

wsypać żelfix, blenderm zmiklsować i doprowadzić do zagotowania

do czystych słoików nakładać dżemik, zakręcić, postawić słoiki na denkach do wystudzenia, przechowywać w chłodnym miejscu

domowy dżemik na zimę do naleśników, tostów, ciast............SMACZNEGO!!!