Składniki:
drożdże świeże 10 dag,
    
    cukier 1 szklanka,
  
    jajka 3 sztuki,
 
    olej rzepakowy 3/4 szklanki,
  
    aromat waniliowy 2 krople,
  
    mleko ciepłe 1 szklanka,
  
    mąka tortowa 4,5 szklanki,
  
    sól - szczypta,
 
    brzoskwinie 15 sztuk,
    kruszonka - w opisie 
do dużej miski wkruszyć świeże drożdże, wsypać cukier, wlać roztrzepane jajka, wlać olej, aromat, letnie mleko, wsypać przesianą mąkę, sól -NIE MIESZAĆ- nakryć talerzem i zostawić na 5 godzin 
blacha z odpinanym rantem 35/24 cm, wyłożona papierem do pieczenia, ciasto wymieszać łyżką, dać do blaszki, powkładać połówki brzoskwiń skórką do dołu 
KRUSZONKA: po 15 dag: miękkie masło, mąka tortowa, cukier, palcami wyrobić kruszonkę, rozsypać na brzoskwiniach
piekarnik elektryczny, nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec z 55-60 minut, zostawić w blaszce do wystudzenia - drożdżówka jest pyszna..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz