2016-08-05

leniwa drożdżówka z brzoskwiniami...

Składniki:


drożdże świeże 10 dag, cukier 1 szklanka, jajka 3 sztuki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, aromat waniliowy 2 krople, mleko ciepłe 1 szklanka, mąka tortowa 4,5 szklanki, sól - szczypta, brzoskwinie 15 sztuk, kruszonka - w opisie


do dużej miski wkruszyć świeże drożdże, wsypać cukier, wlać roztrzepane jajka, wlać olej, aromat, letnie mleko, wsypać przesianą mąkę, sól -NIE MIESZAĆ- nakryć talerzem i zostawić na 5 godzin

blacha z odpinanym rantem 35/24 cm, wyłożona papierem do pieczenia, ciasto wymieszxać łyżką, dać do blaszki, powkładać połówki brzoskwiń skórką do dołu

KRUSZONKA: po 15 dag: miękkie masło, mąka tortowa, cukier, palcami wyrobić kruszonkę, rozsypać na brzoskwiniach

piekarnik elektryczny, nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec z 55-60 minut, zostawić w blaszce do wystydzenia - drożdżówka jest pyszna..........SMACZNEGO!!!