2016-07-17

porcje kurczaka na ostro z pieczarkami...

Składniki:


udka kurczaka całe 4 sztuki, pprezyprawa Harrisa Royal Brand 2 łyżki, rozmaryn 1 łyżka, kucharek 2 łyżeczki, olej rzepakowy 10 łyżek, pieczarki 1/2 kg, cebula 1 sztuka, woda 4 szklanki, śmietana gęsta 3 łyżki, koperek 1 pęczek


udka kurczaka podzielić na 2 porcje, umyć, osuszyć,odciąć nadmiar tłustej skóry, kuperki

przyprawę Harrisa Royal Brand, kucharka wymieszać z olejem, natrzeć kurczaka i odstawić do lodówki na godzinę

do gorącego rondla dać kurczaka z marynatą, podsmażać do zrumienienie z każdej strony, przełożyć na talerz

do rondla wsypać cebulę pokrojoną, pieczarki i podsmażać z 5 minut na średnim ogniu

na pieczarki położyć kurczaka, wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa

wlać śmietanę, wymieszać i bez przykrycia na większym ogniu gotować z 10 minut aby część wody odparowała, wsypać posiekany koperek

kurczak jest smaczny, pikantny, smakuje z ryżem, ziemniakami, pieczywem...........SMACZNEGO!!!