Składniki:
matiasy 8 sztuk,
cebula 2 sztuki,
pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka,
cukier 1 łyżeczka,
ocet jabłkowy 2 łyżki,
olej rzepakowy - ile potrzeba
matiasy śledziowe wymoczyć z 3 razy w zimnej wodzie zmieniając co godzinę wodę, następnie na durszlak je wylać i odsączyć z wody
filety pokroić na 2-3 cm kawałki do miski, posypać cukrem, pieprzem grubo mielony, delikatnie przemieszać
wlać ocet jabłkowy, wsypać pokrojone cebule i wymieszać, przełożyć do naczynia lekko dociskając, wlać olej rzepakowy do zakrycia matiasów, przykryte odstawić do lodówki najlepiej na 24 godziny
matiasy z octem jabłkowym są smaczne do pieczywa razowego, pszennego i do zakąski i na kolację.................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz