2016-06-13

matiasy z octem jabłkowym w oleju...

Składniki:


matiasy 8 sztuk, cebula 2 sztuki, pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka, cukier 1 łyżeczka, ocet jabłkowy 2 łyżki, olej rzepakowy - ile potrzeba


matiasy śledziowe wymoczyć z 3 razy w zimnej wodzie zmieniając co godzinę wodę, następnie na durszlak je wylać i odsączyć z wody

filety pokroić na 2-3 cm kawałki do miski, posypać cukrem, pieprzem grubomielony, delikatnie przemieszać

wlać ocet jabłkowy, wsypać pokrojone cebule i wymieszać, przełożyć do naczynia lekko dociskając, wlać olej rzepakowy do zakrycia maiasów, przykryte odstawić do lodówki najlepiej na 24 godziny

matiasy z octem jabłkowym są smaczne do pieczywa razowego, pszennego i do zakąski i na kolację.................SMACZNEGO!!!