Składniki:
kalafior 1 duży,
bułka tarta 1 szklanka,
masło 1/2 kostki,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
jajka 8 sztuk "XL",
olej rzepakowy 8 łyżek,
sól morska - do smaku,
pieprz czarny mielony - do smaku,
szczypiorek 1 pęczek
duży kalafior ugotować na "al dente" w osolonej wodzie, ugotowany wylać na durszlak
na suchą patelnię wsypać tartą bułkę i mieszając delikatnie ją podsuszyć (nie wciągnie tyle tłuszczu), dodać masło i stopić mieszając, w razie potrzeby dodaję olej rzepakowy aby bułka nie była za sucha
po dwa jajka usmażyć na sadzone na dwóch łyżkach oleju, do smaku dać soli i pieprzu
kalafior podzielić na cztery porcje i podać polany tartą bułką i jajkami, posypać szczypiorkiem, smakuje z zimną maślanką na lekki letni obiad.................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz