Składniki:
drożdże świeże 5 dag,
cukier 1 szklanka,
jajka 4 sztuki,
masło lub margaryna 10 dag/stopione,
mleko ciepłe 1,5 szklanki,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
mąka tortowa 60 dag,
sól - szczypta,
truskawki 50 dag,
morele 6 sztuk,
brzoskwinie 5 sztuk,
cukier puder - ile potrzeba
w misie robota drożdże rozmieszać z 1 łyżeczką cukru, i mąki, z 1/4 szklanki ciepłego mleka i zostawić pod przykryciem do podrośnięcia
do zaczynu wsypać mąkę przesianą, sól, cukier, jajka, mleko ciepłe i stopioną margarynę wystudzoną, cukier wanilinowy
hakiem robota wyrabiać ciasto z 10 minut, przykryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny
blacha z otwieranym rantem, wyłożyć papierem do pieczenia - w blaszce rozsmarować ciasto wyrośnięte, na cieście poukładać truskawki, kawałkl moreli, brzoskwiń
piekarnik elektryczny nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec z 60 minut, do suchego patyczka, ciasto wyjąć z blachy jak wystygnie i posypać pudrem cukrem - ciasto jest smaczne i szybko się zjada.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz