2016-05-24

zupa ziemniaczana z grzybami mun...

Składniki:


żeberka wędzone 50 dag, woda 3 litry, włoszczyzna 1/2 pęczka, ziemniaki 1 kg, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, przyprawa makaron z grzybami mun Royal Brand 3 dag, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, śmietana gęsta 1/2 szklanki, mąka pszenna 3 łyżki, woda 1 szklanka, natka pietruszki 1 pęczek, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku


zamiast do makaronu przyprawy użyłam do zupy, zamiana smakowita - suszone grzyby mun zalać letnią wodą i moczyć z 1 godzinę, żeberka wędzone zagotować, zebrać pianę cedzakiem, ugotować do miękkości z zielem angielskim, liśćmi laurowymi, miękkie żeberka wyjąć na talerz i obrać mięsko

do wywaru wsypać rozdrobnioną włoszczyznę w rozdrabniaczu, dodać pokrojone ziemniaki, dodać namoczone suszone grzyby mun razem z wodą, w której się moczyły, kucharka

gotować do miękkości ziemniaków, wsypać mięsko z żeberek, zagęścić śmietaną, mąką wymieszaną z wodą

do smaku dodać pieprz mielony, przyprawę w płynie, wsypać natkę pietruszki - zupa jest syta, aromatyczna, smaczna................SMACZNEGO!!!