Składniki:
włoszczyzna 1/2 pęczka,
cebula 1 sztuka,
kucharek 2 łyżki,
kostka rosołowa 1 sztuka,
liście laurowe 2 sztuki,
ziele angielskie 4 sztuki,
golonki indycze 4 sztuki,
biodrówka 1 kg,
jajka 3 sztuki "L",
natka pietruszki 1/2 pęczka,
papryka słodka mielona 1 łyżeczka,
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka,
ząbki czosnku 2 sztuki,
kolendra cała 1 łyżeczka,
orzechy włoskie 1 szklanka/zmielone
do szybkowara wlać 2,5 litra wody, ugotować włoszczyznę, cebulę, golonki indyka, biodrówkę, ziele i liście laurowe, kucharka, gotowałam od zasyczenia pary 40 minut, szybkowar otworzyłam jak sam spuścił ciśnienie
wystudzoną włoszczyznę, cebulę, obrane mięso z golonek i biodrówki zmielić w maszynce do mięsa na sitku drobne oczka
do mięsa dodać posiekaną natkę pietruszki, żółtka, pieprz mielony, paprykę słodką, utarty w moździerzu czosnek z kolendrą, wszystko dokładnie ręką wyrobić na kleistą masę
dodać ubitą na sztywno pianę z białek, wsypać zmielone orzechy włoskie i delikatnie ręką wszystko połączyć
forma 25x23 cm, wysm,arowana tłuszczem i posypana tartą bułką - do blaszki włożyć mięso, dłonią przyklepać do dna aby nie było powietrza, piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góras/dół, piec około 60 minut, pasztet po wyjęciu z piekarnika dobrze wystudzić - pasztet jest pyszny, syty, aromatyczny.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz