2016-05-21

domowa musztarda jabłkowa na miodzie...

Składniki:


jabłka 2 kg, gorczyca biała cała 2 opakowania, anyż 1 gwiazdka, pieprz czarny ziarnisty 6 sztuk, ziele angielskie 4 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, goździki całe 4 sztuki, miód 6 łyżek, ocet jabłkowy 1/2 szklanki


1,5 opakowania gorczycy razem z zielem angielskim, anyżem, pieprzem, liściem laurowym, goździkami zmielić drobno w młytnku do kawy, resztę gorczycy utrzeć w moździerzu na grubsze cząstki

obrane jabłka pokrojone na kawałeczki w garnku dusić do miękkości mieszając, na koniec dodać miód

do jabłek wlać ocet jabłkowy, wsypać zmieloną gorczycę, wsypać gorczycę z moździerza i wszystko wymieszać do prowadzając do zagotowania

wszystko zmiksować pałką blendera na jednolitą masę, musztardę włożyć do wyparzonych słoiczków, pasteryzować z 10 minut, przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu, musztarda jest dobra po 2 tygodniach jak mocno przejdzie smakami - nam smakuje musztarda jabłkowa do wedlin, serów, mięs, ryb.............SMACZNEGO!!!