Składniki:
cukinia 1 większa,
ziemniaki młode 1 kg,
natka pietruszki 1/2 pęczka,
jajka 1 sztuka,
bułka tarta 1/2 szklanki,
mąka bio gorczycowa Royal Brand 2 łyżki, mąka pszenna 3/4 szklanki,
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki,
kucharek 2 łyżeczki,
olej rzepakowy - ile potrzeba,
rzodkiewka 1 pęczek,
szczypiorek 1 pęczek,
sól czosnkowa - do smaku,
jogurt naturalny 400 ml
obrane ziemniaki, natkę pietruszki, jajko w rozdrabniaczu dokładnie zmielić, ziemniaki można utrzeć na tarce i natkę drobno posiekać
cukinię umytą zetrzeć na tarce grubsze oczka ze skórką, posolić i odstawić na 20 minut, następnie dobrze odcisnąć cukinię z soku
dodać do ziemniaków, wsypać mąkę bio gorczycową, mąkę pszenną, tartą bułkę, pieprz, kucharka i wymieszać
na bardzo gorącym oleju smażyć nieduże porcje placków na rumiany kolor, odkładać na ręcznik papierowy
jogurt wymieszać z pokrojoną drobno rzodkiewką, szczypiorkiem, do smaku dać soli czosnkowej - placki są bardzo smaczne z sosem jogurtowym i syte na smaczny obiad...............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz