Składniki:
wątróbka cielęca 60 dag,
mąka pszenna 2 łyżki,
smalec 1 łyżka,
jabłka 3 sztuki,
cebula 3 sztuki,
majeranek 1 łyżeczka,
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki,
woda 2 szklanki,
sól morska - do smaku
cielęcą wątróbkę pokroić na 1 cm plastry, oczyścić z błon, żyłek i opłukać, osuszyć na ręczniku papierowym, obsypać mąką i na gor.ącym smalcu zrumienić z każdej strony
cebulę pokroić na większą kostkę, jabłka bez skórki utrzeć na tarce grubsze oczka, dodać do wątróbki, posypać majerankiem i pieprzem, zamieszać i podsmażać z 3 minuty
wlać wodę i pod przykryciem dusić z 20 minut na mniejszym ogniu, wątróbkę posolić przed podaniem na talerzu - wątróbka jest soczysta, delikatna i smakuje z pieczywem lub z czym się lubi...............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz