Składniki:
jajka 5 sztuk,
cukier 1 szklanka,
olejek cytrynowy 1 łyżeczka,
skórka z cytryny 1 łyżka,
kardamon mielony 1/4 łyżeczki,
anyż mielony 1/4 łyżeczki,
budyń waniliowy 1 opakowanie,
kasza manna 2,5 łyżki,
jogurt grecki 1 kg/wiaderko,
biszkopty okrągłe 150 gram,
żurawina suszona 1 szklanka,
galaretka cytrynowa 1 opakowanie
żółtka, cukier, kardamon,anyż,skórkę cytrynową w robocie utrzeć do białości z 5 minut na dużych obrotach
do ubitej masy wsypać budyń, tartą bułkę, dać jogurt grecki, olejek cytrynowy i na średnich obrotach robota mieszać z 2 minuty do połączenia składników
z białek ze szczyptą soli ubić sztywną pianę, dać do masy i łyżką delikatnie wmieszać w masę
tortownica 22 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i posypać tartą bułką - biszkopty rozkruszyć na dnie formy, wlać masę jogurtową, piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, piec około 60 minut, następnie na termoobiegu dopiec z 5 minut, po upieczeniu w piekarniku zostawić na 30 minut, blaszkę wyjąć i dobrze sernik jogurtowy wystudzić w chłodnym miejscu, najlepiej całą noc
suszoną żurawinę zalać ciepłą wodą na 10 minut i na sitku dobrze odsączyć, na serniku położyć żurawinę, zalać tężejącą galaretką rozmieszaną w 450 ml gorącej wody, schować do lodówki na kilka godzin - sernik jogurtowy obłędnie smakuje i szybko znika z talerza.................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz