2016-04-07

pyszna tarta wytrawna...

Składniki:


FARSZ: jajka 5 sztuk, śmietana gęsta 200 ml, szynka konserwowa 15 dag, cebula 1 duża, ser żółty 20 dag, szczypiorek 1 pęczek

TARTA: mąka krupczatka 200 gram, mąka tortowa 200 gram, masło lub margaryna 200 gram/zimne, sól 1/2 łyżeczki, żółtko 2 sztuki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, śmietana gęsta 2 łyżki


jajka, pieprz, sól, śmietanę dobrze roztrzepać rózgą lub mikserem na jednolitą masę

użyłam ser holenderski i rozdrobniłam w rozdrabniaczu - do masy dodać cebulę i szynkę pokrojone w kostkę, ser żółty dodać

dodać posiekany szczypiorek i wszystko dobrze wymieszać

zimną palmę pokroić na kawałki i z podanych składników zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię i schować do lodówki na godzinę, forma silikonowa 22 cm, ciasto rozwałkować na duży placek, włożyć do formy, wlać farsz i brzegi tarty nałożyć na farsz

piekarnik nagrzać na 180 C, grzanie góra/dół, trate piec około 40 minut, kroić tartę lekko przestudzoną - tarta jest syta, smaczna...............SMACZNEGO!!!