Składniki:
FARSZ:
jajka 5 sztuk,
śmietana gęsta 200 ml,
szynka konserwowa 15 dag,
cebula 1 duża,
ser żółty 20 dag,
szczypiorek 1 pęczek
TARTA:
mąka krupczatka 200 gram,
mąka tortowa 200 gram,
masło lub margaryna 200 gram/zimne,
sól 1/2 łyżeczki,
żółtko 2 sztuki,
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki,
śmietana gęsta 2 łyżki
jajka, pieprz, sól, śmietanę dobrze roztrzepać rózgą lub mikserem na jednolitą masę
użyłam ser holenderski i rozdrobniłam w rozdrabniaczu - do masy dodać cebulę i szynkę pokrojone w kostkę, ser żółty dodać
dodać posiekany szczypiorek i wszystko dobrze wymieszać
zimną palmę pokroić na kawałki i z podanych składników zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię i schować do lodówki na godzinę, forma silikonowa 22 cm, ciasto rozwałkować na duży placek, włożyć do formy, wlać farsz i brzegi tarty nałożyć na farsz
piekarnik nagrzać na 180 C, grzanie góra/dół, tartę piec około 40 minut, kroić tartę lekko przestudzoną - tarta jest syta, smaczna...............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz