2016-03-01

soczysty dorsz atlantycki na obiad z pieczonymi serowymi ziemniakami:airfryer 9240/30

Składniki


RYBA: filet z dorsza 2 porcje/duże, przyprawa do ryb 2 łyżeczki, kucharek 2 szczypty, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy 4 łyżki, bułka tarta 4 łyżeczki

ZIEMNIAKI: ziemniaki 1 kg, przyprawa do ziemniaków 2 łyżki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy 6 łyżek, ser żółty gouda 15 dag, surówka - w opisie


ziemniaki obrać i pokroić w grubsze słupki, gotować w nie solonej wodzie z 6 minut i wylać na durszlak, wystudzone ziemniaki wysypac na blachę do pieczenia, posypać przyprawami, polać olejem i posypać srem rozdrobnionym w rozdrabniaczu lub startym na tarce, delikatnie wszystko wymieszać

włożyć do zimnego piekarnika i na termoobiegu piec w 190 C około 30-35 minut, na złocisty kolor

otrzymałam do testowania i został przyznany dla mnie na stałe Airfryer hd9240/30 "kliknij i ZOBACZ-Airfryer hd9240/30"

dwie duże porcje fileta ze skórką dorsza atlantyckiego natrzeć przyprawami z olejem i zostawić na 2-3 godziny w lodówce,urządzenie nagrzać na 190 C i posygnale filety położyć na papierze do pieczenia w koszu skórką do dołu, wierzch posypać bułką tartą i piec 22 minuty

SURÓWKA: 20 dag kapusty kiszonej wymieszać z pokrojoną cebulką małą, do smaku doprawić cukrem, pieprzem, olejem rzepakowym

na papierze do pieczenia dorsz jest bardzo delikatny i soczysty - nie wysuszony, ziemniaki są aromatyczne i lekko chrupiące i z surówką jest smaczny obiad..................SMACZNEGO!!!