Składniki:
jajka 3 sztuki,
cukier 1/2 szklanki,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
mleko ciepłe 1 szklanka,
mąka tortowa 55 dag,
drożdże suche 1 opakowanie,
masło lub margaryna 12,5 dag,
jabłka 5 sztuk,
gruszki 4 sztuki,
mąka tortowa 10 dag,
masło 10 dag,
cukier 10 dag,
aromat waniliowy 2 krople
jajka, cukier, cukier wanilinowy rózgą roztrzepać w misie robota
wsypać przesianą mąkę, drożdże suche, wlać ciepłe mleko, stopione letnie masło i hakiem robota wyrabiać z 7 minut
ciasto nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny w ciepłym miejscu
blacha 25x24 cm - wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć ciasto na dnie blaszki
jabłka i gruszki obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki, rozłożyć na cieście, z mąki, miękkiego masła, cukru, aromatu waniliowego zrobić kruszonkę i rozsypać na owocach
piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec 55 minut, zostawić w blaszce do wystudzenia - drożdżówka jest smaczna, delikatna i owocowa..............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz