2016-03-04

jabłkowo-gruszkowe drożdżowe ciasto na suchych drożdżach...

Składniki:


jajka 3 sztuki, cukier 1/2 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mleko ciepłe 1 szklanka, mąka tortowa 55 dag, drożdże suche 1 opakowanie, masło lub margaryna 12,5 dag, jabłka 5 sztuk, gruszki 4 sztuki, mąka tortowa 10 dag, masło 10 dag, cukier 10 dag, aromat waniliowy 2 krople


jajka, cukier, cukier wanilinowy rózgą roztrzepać w misie robota

wsypać przesianą mąkę, drożdże suche, wlać ciepłe mleko, stopione letnie masło i hakiem robota wyrabiać z 7 minut

ciasto nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny w ciepłym miejscu

blacha 25x24 cm - wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć ciasto na dnie blaszki

jabłka i gruszki obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki, rozłożyć na cieście, z mąki, miękkiego masła, cukru, aromatu waniliowego zrobić kruszonkę i rozsypać na owocach

piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec 55 minut, zostawić w blaszce do wystudzenia - drożdżówka jest smaczna, delikatna i owocowa..............SMACZNEGO!!!