2016-02-18

owsiane na miodzie z bakaliami,figami,sezamem,żurawiną,chia,anyżem chrupiące ciasteczka...

Składniki:


płatki owsiane 2 szklanki/błyskawiczne, bakalie 1 szklanka, figi 3 sztuki, ziarna sezamu Royal Brand 1/2 szklanki, żurawina suszona 3/4 szklanki, nasiona chia 2 łyżeczki, anyż mielony Royal Brand 1 łyżeczka, jajka 2 żółtka, miód płynny 1/2 szklanki, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, masło 15 dag/miękkie


na suchej patelni uprażyć ziarenka sezamu na ciut złocisty kolor cały czas mieszając

miękkie masło utrzeć z miodem na gładką masę, dodać żółtka i ubić z 2 minuty na dużych obrotach

z fig usunąć pestki, bakalie /migdały,orzechy włoskie,pistacje/ zmiksować z figami w rozdrabniaczu na drobno

do masy wsypać płatki owsiane, bakalie i połączyć składniki

wsypać przesianą mąkę z proszkiem, anyż, nasiona chia i połączyć składniki

formować spłaszczone ciastka i układać na papierze do pieczenia na blaszce piekarnika

piekarnik nagrzać na 180 C, grzanie góra/dół - piec około 20 minut na złocisty kolor, wystudzić - ciasteczka są chrupiące, przechowywać najlepiej w torebce papierowej.................SMACZNEGO!!!