2015-11-20

duszony kurczak w sosie pieczarkowym z cebulką na maśle tymiankowym...

Składniki:


udka kurczak 3 duże, przyprawa do kurczaka 2 łyżeczki, papryka ostra 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy 4 łyżki, pieczarki z cebulką w maśle tymiankowym Frosta 1 opakowanie, woda 2 szklanki, przyprawa w płynie - do smaku, mąka tortowa 2 łyżki, woda 1,5 szklanki, natka pietruszki 1/2 pęczka, ziemniaki tłuczone z pietruszką 1/2 kg, surówka - jaką lubisz


udka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, przeciąć je na 2 części: pałka i udko, natrzeć przyprawą do kurczaka, papryką i na goracym oleju zrumienić z każdej strony

do kurczaka wsypać opakowanie Frosty pieczarki z cebulką na maśle tymiankowym, całą ofertę Frosty "zobacz TUTAJ", wlać wodę i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa

umytą natkę pietruszki rozdrobnić w rozdrabniaczu na drobno

do smaku przyprawić przyprawą w płynie, mąkę wymieszać z wodą i wlać mieszając do zagęstnienia sosu, wsypać 1 łyżkę natki pietruszki

ugotowane ziemniaki w osolonej wodzie utłuc z resztą natki pietruszki

ziemniaki podać np. z buraczkami zasmażanymi i poircją mięsa z sosem - kurczak jest kruchy, sos z pieczarkami Frosty smaczny..............SMACZNEGO!!!