2015-10-08

w stylu greckim mielone grillowane z sosem jogurtowym...

Składniki:


mięso mielone wieprzowe 1 kg, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, przyprawa do mięsa mielonego 1 opakowanie, jogurt naturalny 400 ml, rzodkiewka 10 sztuk, ząbki czosnku 4 sztuki, ogórek zielony 1 średni, koperek siekany 1 pęczek, sos sałatkowy grecki 1 opakowanie, cukier 2 łyżeczki, sok z cytryny 1 łyżeczka


mieloną łopatkę dokładnie wymieszać z olejem, przyprawą do mielonego, papryką ostrą na masę kleistą, na patyki szaszłykowe nadziac porcje mięsa i odstawić do zamarynowania smaków

grillować z każdej strony po 15 minut w temperaturze 220 C na opcji grill, sprawdzić patyczkiem czy w środku mięso nie jest surowe

rzodkiewkę, ogórek zielony zetrzeć na tarce grubsze oczka, czosnek drobno posiekać, koperek posiekać, wlać jogurt, sok z cytryny, wsypać cukier, sos sałatkowy "grecki" i wymieszać

mielone podać z sosem np. do pieczywa, ryżu, tostów - mielone smakują z sosem i na ciepło i na zimno.....................SMACZNEGO!!!