2015-10-15

szybkowar-policzki wieprzowe w sosie cebulowym...

Składniki:


policzki wieprzowe 8 sztuk, ząbki czosnku 4 sztuki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, sok z cytryny 3/4 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1,5 łyżeczki, olej rzepakowy 4 łyżki, woda 2 szklanki, cebula 4 większe, majeranek 2 łyżeczki, śmietana 2 łyżki, mąka pszenna 1 łyżka

DODATKI: ziemniaki ugotowane 1/2 kg, koperek 1 łyżka, buraki 1/2 kg, cebula 1 mała, ocet jabłkowy 2 łyzeczki, sól - do smaku, cukier 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy 1 łyżka


policzki wieprzowe umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, czosnek rozgnieść w moździerzu lub w wyciskarce, dodać olej, pieprz, przyprawę w płynie, sok z cytryny i natrzeć marynatą policzki, do lodówki na całą noc

w garnku szybkowara 3,5 litra "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" na 2 łyżkach oleju zrumienić policzki z każdej strony

na policzki wsypać ćwiartki cebul, posypać majerankiem, wlać wodę i zamknąć szybkowar, od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu 35 minut

otworzyć szybkowar gdy sam spuści ciśnienie, wyjąć na talerz policzki

do wywaru wsypać mąkę, dodać śmietanę 18%, pałką blendera zmiksować do zagęstnienia sosu

ugotowane ziemniaki utłuc tłuczkiem, ugotowane buraczki zetrzeć na tarce grubsze oczka, wymieszac z pokrojoną cebulą, cukrem, solą, pieprzem, octem, olejem, policzki z sosoem podać z ziemniakami, koperkiem, buraczkami - policzki są bardzo delikatne, kruche, soczyste i pyszne.................SMACZNEGO!!!