2015-10-04

szybkowar-kacze udka w sosie cebulowo-jabłkowym...

Składniki:


kacze udka 2 sztuki, tymianek 1 łyżeczka, papryczka chili 3/4 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, masło klarowane 1 łyżeczka, cebula 2 duże, jabłka 1 duże, woda 1,5 szklanki

DODATKI: ziemniaki gotowane w mundurkach 10 mniejsze, surówka - w opisie


udka kacze umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, naciąć skórę po skosie, natrzeć przyprawami i schować do lodówki na 1 godzinę, w garnku szybkowara roztopić masło, podsmażyć udka z każdej strony, dodać cząstki jabłek i cebuli, wlać wodę

szybkowar zamknąć i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu 35 minut, otworzyć jak szybkowar sam spuści ciśnienie, udka wyjąć i pałką blendera zmiksować wywar z cebulą, jabłkami na sos

marchew 6 sztuk średnie pokroić w kostkę i ugotować w osolnej wodzie na "al dente", nadmiar wody odlać i wsypać groszek z puszki bez wody, dodać 1 łyżkę masła, 1 łyżkę tartej bułki i szybko wymieszać

udka podać z ugotowanymi ziemniakami w mundurkach pokrojonymi w talarki polane sosem i z groszkiem z marchewką - udka z szybkowara są kruche, soczyste, sos naturalny bez mąki..................SMACZNEGO!!!