2015-10-28

galaretka z golonki i biodrówki...

Składniki:


golonka wieprzowa 80 dag, biodrówka 80 dag, włoszczyzna 1/2 pęczka, kucharek 2 łyżeczki, ziele angielskie 3 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, woda 2 litry


golonkę zalać wodą, zebrać szumy i gotować z 1 godzinę na niedużym ogniu, następnie dodać biodrówkę, ziele angielskie, liście laurowe, włoszczyznę, kucharka, pieprz i gotować do miękkości mięsa na niedużym ogniu

wystudzone mięso pokroić drobno do miski, włoszczyznę drobno pokroić, zalać wywarem przelanym przez drobne sitko, wymieszać

wywar nałożyć do szklanek, schować do lodówki do stężenia najlepiej na całą noc

galaretkę podać z cytryną, octem....................SMACZNEGO!!!