2015-09-26

szybkowar-pyszny dżemik śliwkowo-cukiniowy...

Składniki:


śliwki dojrzałe 3 kg, cukinia 1 średnia, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, cukier 1 szklanka żelfix 3:1 2 opakowania, woda 2 szklanki


śliwki umyć, wypestkować i wsypać do szybkowara 9 litrów

cukinię umyć i zetrzeć na grubszych oczkach, posolić ciut i zostawić na 20 minut, dobrze odcisnąć z nadmiaru wody i wsypać do śliwek

wsypać galaretkę, cukier, wlać wodę, zamknąć szybkowar

po zasyczeniu pary gotować na mniejszym ogniu z 10 minut, spuścić ciśnienie z szybkowara i otworzyć

wsypać żelfix, zamieszać dokładnie

nakładać do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcić i postawić na 30 minut na zakrętkach

przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu - taki dżemik jest pyszny do desrówn do pieczywa, tostów, naleśników.............SMACZNEGO!!!

Czas na śliwki