2015-09-13

czosnkowe mielone z łopatki z cebulką i z buraczkami na obiad...

Składniki:


MIELONE: łopatka bez kości 50 dag/mielona, jajka 1 sztuka, bułka tarta 1/2 szklanki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, ząbki czosnku 5 sztuk, olej rzepakowy 1/4 szklanki

SURÓWKA: buraki 1/2 kg, cukier 3/4 łyżeczki, sok z cytryny - do smaku, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy 2 łyżki

DODATKI: cebula 4 średnie, cukier 1 łyżeczka, ziemniaki ugotowane 1/2 kg/tłuczone


obrane ząbki czosnku rozetrzeć z ciut solą w moździerzu na miazgę, mielone z łopatki kupić gotowe lub samemu zmielić na drobnych oczkach maszynki, wyrobić wszystkie składniki bez oleju bardzo dokładnie na kleistą masę

na gorącym oleju smażyć rumiane kotlety i odkładać na talerz

cebulę obrać, przekroić na pół i kroić cienkie plasterki, na tłuszczu po mielonych zeszklić na złoto posypując ciut cukrem

do zeszklonej cebuli włożyć mielone i pod przykryciem na mniejszym ogniu dusić z 5 minut

ugotowane buraczki utrzeć na grubszych oczkach tarki, wymieszać z dodatkami i jest pyszna surówka do mielonych z cebulką i potłuczonych ziemniaków - obiad jest syty, smaczny...............SMACZNEGO!!!