2015-09-11

łatwe, smaczne marchewkowe ciasto ze śmietaną z dżemem wiśniowym...

Składniki:


jajka 3 sztuki, cukier 3/4 szklanki, olej rzepakowy 1 szklanka, przyprawa do piernika 1 opakowanie, mąka tortowa 3 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, marchew 2 szklanki/rozdrobniona, soda oczyszczona 1 łyżeczka, rodzynki Kresto 100 gram, mieszanka skórek kandyzowanych NATUR-LICH Gold Pack 100 gram, śmietana 30 % 200 ml, dżem wiśniowy 4 łyżki, czekolada mleczna 100 gram


jajka, cukier ubić do białości jak na kogiel-mogiel, następnie w trakcie ucierania wlewać olej, nastepnie wsypać przyprawę do piernika, mąkę, proszek, sodę i mikserem wymieszać do połączenia składników, ciasto ma być gęste

obraną marchew rozdrobnić w rozdrabniaczu i wsypać do ciasta, mikserem wymieszać, można też zetrzeć na tarce

wsypać rodzynki KRESTO i skórki kandyzowane mix różnych NATUR-LICH Gold Pack Beach Flower-BACKMIT, pełną ofertę pyszności = "zobacz TUTAJ" i wymieszać mikserem, jeśli rodzynki są twarde to zalać je wrzątkiem i pomoczyć aby zmiękły

forma niska silikonowa 24 cm - ciasto przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię, piekarnik nagrzany 160 C, grzanie góra/dół i piec 45 minut, następnie termoobieg i piec 10 minut, ciasto zostawić w formie

zimną śmietanę ubić ze śmietan fixem, dodać dżem wiśniowy niskosłodzony i ubić do śmietanę

na wystudzonym cieście rozsmarować śmietanę, dodać kostki czekolady z orzechami - ciasto jest wilgotne, aromatyczne, smaczne i szybko się zjada..............SMACZNEGO!!!