2015-08-31

szybkowar-pyszny, soczysty, czosnkowy kurczak w garam masala...

Składniki:


kurczak 1,2 kg/nieduży, ząbki czosnku 8 sztuk, garam masala Royal Brand 3 łyżki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, sok z cytryny 1 łyżeczka, woda 1 szklanka, ziemniaki młode 1/2 kg, koperek siekany 1/2 pęczka, surówka - jaką lubisz


niedużego kurczaka dobrze umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym

ząbki czosnku pokroić na na cienkie plasterki, zalać olejem, wsypać garam masala Royal Brand, sok z cytryny, przyprawę w płynie i dobrze marynatą natrzeć kurczaka również w środku, schować do lodówki na całą noc

do rozgrzanego garnka szybkowara 5 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" włożyć kurczaka z marynata i podsmażyć krótko z każdej strony, wlać wodę, zamknąć szybkowar

od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu 35 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie

podać z młodymi ziemniakami, koperkiem i np. surówką pomidorowo-ogórkową z jogurtem - kurczak jest soczysty, aromatyczny...............SMACZNEGO!!!